Alb
Eng
Правна напомена
За нас
Новости
Законодавна рамка
Одлуки
Известувања
Ресурси
Публикации
 

ПРЕС
31.10.2018
Нов состав на Комисијата за заштита на конкуренцијата


   
  Новости / Активности
 
Седница на Комисијата за заштита на конкуренцијата на 28.12.2015
На 28.12.2015 година се одржа седница на Комисијата за заштита на конкуренцијата на чиј дневен ред беше:

----------------------------- Д Н Е В Е Н - Р Е Д -----------------------------

1. Разгледување и усвојување на Решение за концентрација со која Мосбургер ГмбХ (Mosburger GmbH) со седиште на Кетзергасе 112, А – 1232 Виена, Република Австрија има намера да се стекне со самостојна контрола над Виокит Пакувања А.Т.И.Д. (Viokyt Packaging А.Е.V.Е) со седиште на Рачи, Схиматари 320 09, Република Грција.

2. Разгледување и усвојување на Решение за концентрација со која ХОНГ КОНГ ХАОСХЕНГ ИНВЕТСМЕНТ ЦО.ЛТД, со седиште на Суите 1001-2 Албион Плаза 2-6, Гранвилле Роад, Тсим Сха Тсуи, Ковлоон, Хонг Конг има намера да стекне контрола над Друштво за производство, трговија и услуги АРЦ АУТОМОТИВ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Илинден, со седиште во Технолошко индустриска развојна зона Скопје 1/ блок 6 Илинден, Скопје.

3. Разгледување и усвојување на Решение за концентрација со која Делфи Хунгари Аутолкатреж Ѓарто Корлотолт Фелелосеѓи Таршашог (Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság), со седиште на 9700 Сзомбатхели, Занати ут 29/А, Унгарија (9700 Szombathely, Zanati út 29/A, Hungary има намера да стекне контрола врз одредени средства на Друштвото за производство, трговија и услуги ВИСТЕОН ЕЛЕКТРОНИКС МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Скопје, со седиште на Бунарџик бр. ТИРЗ-1041/ Бунарџик, Илинден, 1000 Скопје.

4. Разгледување и усвојување на Решение за концентрација со која Трелеборг Холдинг АБ (Trelleborg Holding AB) со седиште на Поштенски фаx 153, 231 22 Трелеборг, Шведска (P.O. Box 153, 231 22 Trelleborg, Sweden) има намера да се стекне со целосна контрола над ЧГС Холдинг а.с. (CGS Holding a.s.) со седиште на 106 00 Прага 10, Забехличе Швехлова 1900/3 Чешка Република (Prague 10, Zabehlice, Svehlova 1900/3, Czech Republic).

5. Разгледување и усвојување на Решение за концентрација со која АрцелорМиттал Ацералиа Баскуе Холдинг С.Л. со седиште на Ц/Чаварри, 6Сестао, Визкаја Шпанија, Банко Билбао Визкаја Аргентина С.А со седиште на Плаза де Сан Николас 4 Билбао Шпанија, Банко де Сабаделл С.А. со седиште на Плаза де Каталуња 1 Сабаделл, Барселона Шпанија, Банко Сантандер С.А со седиште на Пасео де Переда, 9-1 Сантандер Шпанија, Банко Популар Еспањол С.А. со седиште на Ц/Веласкез 34 Мадрид Шпанија, Банкиа С.А. со седиште на Ц/Пинтор Соролла 8 Валенсија Шпанија, Каиксабанк С.А. со седиште на Авенида Диагонал 621 Барселона Шпанија, Банкинтер С.А. со седиште на Пасео де ла Кастеллана 29 Мадрид Шпанија, Каха Рурал де Наварра, С. Коп. Де Кредито со седиште на Плаза де лос Фуерос 1 Памплона Шпанија и Кутксабанк С.А. со седиште на Ц/Гран Виа 30-32 Билбао Шпанија („Финансиски ентитети") имаат намера да стекнат заедничка контрола над Багоета С.Л. со седиште на С/Алберт Ајнштајн 44 Мињано, Алава (Парко Технолохико де Алава) Шпанија, и дел од нејзините поврзани друштва кои ја сочинуваат Кондеса Групата.

6. Разгледување и усвојување на Решение за планирано доделување на помош, согласно Програмата за инвестирање во животна средина за 2015година поднесено од Министерството за животна средина и просторно планирање.

7. Разгледување и усвојување на Решение за Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2016 година, област А- Поддршка и развој на мали и средни претпријатија.

8. Разгледување и усвојување на Решение за Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2016 година, област Б- Имплементација на индустриска политика.

9. Разгледување и усвојување на Решение за Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2016 година, област В- Поддршка и развој на кластерското здружување.

10. Разгледување и усвојување на предлог Насоки за вертикални ограничувања.

11. Разгледување и усвојување на предлог Насоки за оценка на хоризонталните концентрации за целите на Законот за заштита на конкуренцијата

12. Разгледување и усвојување на предлог Насоки за оценка на вертикални и конгломератни концентрации.

13. Разгледување и усвојување на предлог Насоки за можни измени и преземање на обврски во однос на пријавените концентрации прифатливи за Комисијата за заштита на конкуренцијата согласно Законот за заштита на конкуренцијата.

14. Разгледување и усвојување на предлог Насоки за примената на член 7 од Законот за заштита на конкуренцијата за хоризонтални договори